Ajankohtaista

Mikä auttaa saamaan unen päästä kiinni hektisenäkin aikana?

Kiireisinäkin aikoina on syytä yrittää pysyä säännöllisessä ruokailu- ja unirytmissä. Riittävä ja monipuolinen ravinto päiväsaikaan ja pieni hiilihydraattipitoinen iltapala helpottavat unen tuloa. Kevyt liikunta alkuillasta auttaa nukahtamiseen.

Lopeta työt ja älylaitteiden käyttö vähintään tunti ennen nukkuma-aikaa. Kireässä mielentilassa uni ei tule, joten pyri rentoutumaan ennen kuin menet sänkyyn. Somettamisen sijaan selaa rentouttavaa kirjaa tai lehteä ennen vuoteeseen menoa – vuode on vain nukkumista ja helliä hetkiä varten. Pimennä makuuhuoneesi ja pidä se riittävän viileänä.

Voit myös kokeilla melatoniinivalmisteita, jotka lyhentävät nukahtamisaikaa, rauhoittavat ja auttavat pitämään unirytmin normaalina. Melatoniini pitää ottaa riittävän ajoissa illalla, 1–2 tuntia ennen nukkumaan menoa, ja viimeistään kello 23.

Lähde: Avainapteekit.fi (Asiantuntija: Elina Helkamäki-Tammelin, Farmaseutti, Saarijärven apteekki)


Siedättämällä helpotusta allergiaan

Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa monen allergisoivan kasvin kasvukauden pitenemisen. Lisäksi se laajentaa niiden levinneisyyttä ja lisää siitepölyn tuotantoa. Suomessa eniten allergiaa aiheuttaa koivu, jonka ennustetaan olevan vuosisadan loppuun mennessä koko eteläisen Suomen yleisin puulaji.

Joka viides suomalainen on siitepölylle allerginen. Nykyisin ei enää pyritä välttämään allergian aiheuttajaa viimeiseen asti, vaan pikemminkin opetellaan sietämään sitä. Luonnossa oleilun on todettu vahvistavan vastustuskykyä. Liiallinen mikrobien välttely ja kliininen ympäristö sitä vastoin heikentävät vastustuskykyä.

Allergiaa myös hoidetaan siedättämällä. Se tarkoittaa sitä, että tarkkailluissa olosuhteissa, vähän kerrallaan, altistutaan allergiaa aiheuttavalle asialle. Siedätyshoito annetaan pistoksina, tabletteina tai liuosmaisessa muodossa. Joillakin oireet poistuvat kokonaan ja pysyvästi, toisilla oireet vain lievittyvät. Joillakin oireet saattavat tulla takaisin. Tulokset ovat siis tapauskohtaisia.

Allergisiin oireisiin on olemassa hyvä valikoima reseptivapaita lääkkeitä, jotka antavat nopean helpotuksen ärtyneeseen oloon. Kysy neuvoa omasta apteekistasi!

Lähde: Aamulehti


Hoida särkyjä ja kipuja oikein

Urheilun aiheuttamiin lihaskipuihin soveltuu kipugeeli, mikäli särky on pienellä alueella. Jos taas esimerkiksi kevään ensimmäisten pitkien juoksulenkkien jäljiltä jalat särkevät, voi kipua hoitaa tulehduskipulääkkeellä. Säännöllisesti kipulääkkeitä ei tähän vaivaan kannata käyttää, vaan sen sijaan suositellaan kunnollista esilämmittelyä ja liikunnan kuormittavuuden asteittaista lisäämistä, jotta kivuilta vältyttäisiin.

Lapsen kuumeiseen flunssaan sopii parasetamoli, joka sopii hyvin kuumelääkkeeksi. Kuumeen hoitamiseen riittää pienempi annos kuin kivun lievittämiseen.

Tietokoneen ääressä istumisesta aiheutuneet niskasäryt helpottavat yleensä parhaiten, kun venyttelee hetken. Lämmin kääre hartioille tehostaa venyttelyn vaikutusta. Lisäksi kannattaa tarkistaa työasento ja työpisteen säädöt.

Kuukautiskipuihin auttavat erityisesti tulehduskipulääkkeet. Kuukausittainen säännöllinen käyttö parina päivänä peräkkäin ei yleensä ole haitallista.

On hyvä muistaa, että itsehoitolääkkeiden käyttöönkin liittyy riskejä. Varminta on aina kysyä apteekista neuvoa.

Lähde: hs.fi